Mount Power Endometrium jednorodne Strona startowa Ursus 1634 Kanada wiza SAGEM D80C
 

w wiezieniach tyle nie siedza co wy w internecie :P

Temat: moje usg i moje dylematy
Pnie doktorze pozwoliłam sobie na nowy post. Przypomne swoja historię 7 lat temu stwierdzone PCO po usg i nieregularnych cyklach od 50-120 dni, niedawno miałam robione badania tsh,ft4,dheas,prolaktyna,testosteron i wyszły dobrze. usg z 10.09 tego roku brzmi:macica w przodozgięciu niepowoiększona, endometrium jednorodne o grubosci 8mm, jajnik lewy niepowiekszony bez zmian, w obrebie jajnika prawego widoczne ognisko hyperechogeniczne o srenidcy 18mm napisał pan, ze po usg nie widac zebym miała PCO więc może zacytuje wczesniejsze badania: 1)97r. macica w przodozgięcoi niepowiekszona,endometrium hyperechogeniczne o grubości 10mm.jajniki obustronnie uwidoczniono niepowiekszone z pęcherzykami o srednicy 5-7mm połozonymi...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=10585



Temat: prośba o ocenę sytuacji
...po zapoznaniu się z w/w wynikami (z sierpnia 2006) dla upewnienia zleciła mi : lipec 2007 ( 24dc) progesteron 8,90ng/mL testosteron 0,74 ng/mL potem w 32dc progesteron 5,10 ng/mL a nastepnie (2 sierpień 2007) 19dc hTSH 1,629 ulU/mL (0,470-4,670) estradiol 189,0 pg/mL progesteron 16, 40 ng/mL prolaktyna 15,08 ng/ml (5,18-26,53) oraz USG macicy i przydatków: trzon macicy w przodozgieciu, jednorodny, o wymiarze AP-35mm jama macicy linijna pusta endometrium jednorodne o szerokości 10 mm jajnik prawy o wym. 40x24mm, z echem ciałka żółtego jajnik lewy o wym. 32x26mm, prawidłowy zatoka Douglasa bez płynu oraz USG tarczycy: tarczyca o wymiarach: prawego płata ok. 14x13x35mm lewego płata ok. 12x14x28 mm , połozona typowo, ruchoma, dwupłatowa. Miąższ tarczycy jednorodny, normoechogeniczny.Bez zmian ogniskowych. Przepływy w normie. i dostałam zalecenia: 1 tab Duphaston...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=59866


Temat: Owulacja
...prolaktyny i progesteronu. wyniki to prolaktyna 59,9 ng/ml, a progesteron 8,31ng/ml. Moje pytanie jest następujące czy można określić czy wystąpiło u mnie jajeczkowanie? Wiem, że prolaktyna jest dużo powyżej normy. Robiłam również USG w 11 dniu opis był następujący Endometrium dwuwarstwowe o szer. 8mm Jajnik prawy o wym. 33x24 mm z pęcherzykiem dominującym o śr 20 mm jajnik lewy o wym. 26x11 mm drobnopęcherzykowy. kolejne badanie w 18 dniu. Endometrium jednorodne o szer. 7 mm jajnik prawy o wymiarch 32x18 mm drobnopęcherzykowy. Jajnik lewy o wymiarach 29x13 mm drobropęcherzykowy. Czy przy takich wynikach mam wogóle szanse na jającie w ciąży?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=31005


Temat: Torbiel endometrialna ?
Panie doktorze już drugi cykl utrzymuje mi się torbiel prawdopodobnie endometrialna. Poniżej opisy moich ostatnich USG: USG z 22 dc (6.07): Endometrium jednorodne echogenicznie I fazowe. Echo środkowe symetryczne. Jama macicy o prawidłowym kształcie i zarysach. Szyjka macicy jednorodan echogenicznie, kanał szyjki prawidłowy, drobne torbielki Nabotha. Przymacicze prawe i lewe prawidłowe. Jajnik prawy o wym. 26x13 mm o lito drobnopęcherzykowej echostrukturze. Jajnik lewy o wym 58x38mm wypełniony przez torbiele o śr. 42 mm /t.krwotoczna/ I torbielka o śr 21 mm o pośredniej...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=66875


Temat: Mam PCO :(((((
tak powiedział, to jest jego diagnoza, zbadał mnie zrobił usg, i tak napisał : " Ap trzonu 32 mm, endometrium jednorodne 9 mm, trzon macicy gładkościenny, mały stosunek długości szyjki do - " czegoś tam nie pamiętam nie moge się doczytać " - jajnik lewy 27x21 mm jajnik prawy 33 x 19 mm, bez pęcherzyka dominującego, ale kilkanaście pęcherzyków ułożonych podkowowo, obraz usg odpowiada zespołowości PCO, bardzo duża ilośc gęstego bialego śluzu" nie wiem co to jest AP?, dodatkowo na ciele szukał zmian skórnych...
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=6168


Temat: rozmiar macicy - wynik badania usg
">wiek 27 lat, 6 lat antykoncepcji hormonalnej, prolaktyna w 22 dniu cyklu 33,71 ng/ml (6,0-29,9) badanie usg w 11 dniu cyklu: trzon macicy: 42mm x 22 mm, paliczkowaty położenie: przodozgięcie myometrium: jednorodne endometrium: jednorodne, grubość: 5,5 mm jajnik prawy: 24 mm x 12 mm jajnik lewy: 36 mm x 19 mm z pęcherzykiem 19 mm Panie Doktorze, jakie są prawidłowe wymiary macicy i jajników? Czy takie małe wymiary mogą być wynikiem stosowania antykoncepcji hormonalnej lub podwyższonej prolaktyny? Jaką mam szansę na zajście w ciążę i jej donoszenie? Proszę o odpowiedź. Trszon macicy jest moze i troche mniejszy ( szerokosc ) ale nie ma...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=25411


Temat: wyniki-prosze o rade!!
Witam serdecznie.W 3dc zrobilam badanie hormonalne i badanie z krwi. Staram sie o drugie dziecko juz pełne 3 lata. Mam za soba ciaże biochemiczna i bez zarodka. Wyleczylam rowniez obustronna niedroznosc jajowodow. A jednak wciaż nie mam drugiego dziecka.Wyniki męża sa dobre, ja prawie 2 lata temu mialam robiony monitoring, ktory potwierdzil pekające jajeczka.Usg z przed ponad roku z 10dc- trzon macicy o wymiarze 45x40mm-jednorodny.Echo endometrium jednorodne, 4mm.jajnik lewy 34x20mm, prawy 35x26mm. To chyba dobry opis??Niestety wciaż mam problem z morfologia, mimo brania zelaza hemoglobina 11,7g/dl hematokryt 35,8% i MCH 26,2 pg, pozostale w normie. Rozmaz... kwasochlonne 10, norma 1-5, limfocyty 35% monocyty 1%, norma 3-8 erytr.niezn.hipochromia. OB ok, glukoza 4,66mmol/l(3,6-5. niestety hormony mam nie bardzo dobre, PRL z 5dc -19, norma do 25 a z 3dc fsh 5,76(2,8-11,3) LH...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=24871


Temat: Mam dobry progesteron i plamię
Panie Doktorze, proszę jeszcze powiedzieć jakie to powinno być USG. W 14 dc (tego samego, w którym robiłam badania i są plamienia) miałam usg dopochwowe, aczkolwiek w niezbyt technologicznie zaawansowanym gabinecie. Wówczas w wyniku napisano: endometrium jednorodne, faza II, szerokość 10 mm. W ogóle badanie nie pokazało żadnych nieprawidłowości - tak oceniłą doktór wykonująca badanie. Dziękuję serdecznie patrycja
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=29399


Temat: Wyniki badania usg
Bardzo proszę o interpretacje wyników badań usg : Macica w przodozgięciu jednorodnej echogeniczności Endometrium jednorodne 11mm z zaznaczonym echem centralnym Jajnik prawy z kilkoma pęchechykami max 14mm Jajnik lewy 42x35 z wypełnionym bezechowym płynem torbielą 33mm Zatoka Douiglasa bez płynu
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=35535


Temat: GDY LH NIE SPADA PO PIKU
Witam Panie doktorze! Mam 27 lat, ponad 2 lata staram się o dziecko, miesiączkuję co 23-28 dni. Badania męża są podobno nienaganne, jeśli chodzi o mnie w 2 dniu obecnego cyklu zrobiłam badania hormonalne. Wyniki:TSH-3,24mu/l, LH3,5 mlU/ml, FSH 7,3mlU/ml, w 9dc PRL 10,62ng/ml. W 8dc miałam usg dopochwowe. Opis:Trzon macicy przodozgięty, gładki, prawidłowej wielkości, o wym. 69/35/45. Endometrium jednorodne, szer. 6mm. Oba jajniki normoechogeniczne, niepowiększone prawy o wym. 41/20mm, zawiera dwa pęcherzyki o śr. 13 i 12 mm. Lewy o wym. 39/20mm, z pęcherzykami o sr. 12 i 11mm. Zatoka Douglasa wolna. Brak śluzu szyjkowego. W 10dc miałam ponownie usg,-monitoring owulacji. Obraz bez zmian w porównaniu z Usg z 8 dc. Pęcherzyki nie zwiększyły się. Lekarz powiedział, że wtym cyklu nie będzie owulacji, że mam PCO, i że od...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=47816


Temat: Historia Guni
..."góry i dołu". O ile okazało się, że piersi ok, to pani ginekolog, zaglądając w me barwne i bogate wnętrze (;)) mruknęła pod nosem: ja tu endometriozę widzę. Nie wyjaśniając więcej, wysłała mnie ba dodatkowe badania: usg transvaginalne (kocham tę nazwę ;D) i badanie CA-125 i CEA. Usg przeprowadzone w październiku 2009 ujawniło: na lewym jajniku torbiel, dwukomorową, 47/31/35 mm (obie komory hyperechogenne - cokolwiek to znaczy). Endometrium jednorodne, o szerokości 0,8 mm, o równych granicach zewnętrznych. Kontrolne usg, przeprowadzone w lutym 2010, nieco ma inny opis: torbiel 35/28 mm, o niejednorodnej echogenności, prawdopodobnie zmiana o typie dermoidalnym.
Źródło: endometriosis.org.pl/forum/viewtopic.php?t=1295


Temat: Niepekające pęcherzyki - b.prosze o pomoc
Martwi mnie jeszce jedna rzecz po w 12 dc USG lekarz napisał: Jama macicy pusta, endometrium jednorodne grubości 11,1 mm, jajnik prawy o wym. 29x 16 mm, jajnik lewy o wym. 32 x 26 mm z pecherzykami śr. do 15mm natomiast po owulacji w 17 dc. napisał: endometrium 11,7 mm , jajnik prawy 25 x 14 mm, jajnik lewy o wym 35x 29 mm najwiekszy pherzyk śr. 10 mm Moja obawa dotyczy tego pecherzyka po owulacji czy on tam powinien być, i czy przypadkiem swiadczy to o tym że nie pekaja moje pęcherzyki? Jeśli tak to czy mozna to wyleczyć?
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=3643


Temat: Provera 5mg
Witam; Panie doktorze 24kwietnia miałam punkcje pobrano 25oocytów,niestety do transferu nie doszło byłam przestymulowana,leki które brałam po punkcji to Provera 5mg 2X1 przez 12dni,clexane40 zastrzyki przez 12dni,W 5dc zrobiłam USG poniewaz chciałam przystapic do criotransferu oto wynik; trzon macicy prawidłowej wielkosci Endometrium jednorodne 6 mm jajnik prawy 62x39mm z pęcherzykami(bogato morfotycznymi) 34mm,29mm,16mm,Jajnik lewy 68x42mm z licznymi pęcherzykami,najwieksze o średnicy 31mm,24mm,20mm.Płynu w zatoce Douglasa nie stwierdza się.Jednak musze odczekać i ten cykl co widać z USG. Moje pytanie to czy ja moge zażywać lek Provera na te pęcherzyki gdyż takie posiadam w domu i od którego do którego dnia cyklu i w jakich dawkach dziś jest 6 dc.Prosze o...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=36514


Temat: Wyniki po 3 poronieniu.
...komórek NK 17% CD3 78% CD16 9% CD56/CD3 5% Badania cytogenetyczne moje: kariotyp prawidłowy 46,XX(badano 20 komórek) męża: kariotyp prawidłowy 46,XY(badano 20 komórek) Badania wykonane w trzecim dniu cyklu: FSH 8,08 mlU/ml LH 6,8 mlU/ml Prolaktyna 19,26 ng/ml CA-125 10,7 U/ml USG macicy i przydatków wykonane 14 dnia cyklu: Trzon macicy w przodozgięciu, jednorodny, o wymiarach AP32mm dł 46mm Jama macicy linijna pusta. Endometrium jednorodne o szerokości 11mm symetryczne, fazowe Jajnik prawy o wymiarach 20x11mm Jajnik lewy o wymiarach 34x21mm z pęcherzykiem 19mm Przepływ w t macicznej prawej PI 2,19, lewej PI 2,08 Zatoka Douglasa bez płynu. Czy powyższe wyniki dają szansę na prawidłowy rozwój kolejnej ciąży? Czy powinniśmy wykonać jakieś dodatkowe badania? Czy należy brać jakieś leki? Dotychczas żona przyjmowała tylko kwas foliowy....
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=51941


Temat: prosze doktora o interprecyzie badan
Wyniki Badan: Morfologia:WBC-13,00 K/ul RBC-4,69M/uL HB-15,40 g/dl HT-44,40% MCV-94,70 fL MCH-32,80 pg MCHC-34,70g/dl Badania Moczu C.wl.1,015 PH 6 Bialko neg,Cukier :norm,Barwa zolta,opalizujacy, Leukocyty:2-4 wpw,Erytrocyty swieze:3-5 wpw, Mineralne:Moczany bezpostaciowe. Liczne wpw.Krysztaly kwasu mocznego.Liczne wpw. 23.02.06 USG Ginekologiczne brzuszne . Tron Macicy prawidlowej wielkosci, endometrium jednorodne 6 mm. Przydatki lewe nieuwidoczniono. W rzucie przydatkow prawych przestrzen echoujemny sr.ok 26 mm,o nieco zageszczonym echu. Pozdrawiam
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=34649


Temat: trombocytopenia i trombofilia a poronienia
...stosowanie acardu trzeba uzgodnić z hematologiem Jacek Szamatowicz Dziękuję za odpowiedź odnośnie trombofilii. Pani Doktorze - sugeruje Pan wadę macicy. Miałam w celu wykrycia ewentualnej wady zrobione bardzo dokładne USG 3D - oto wyniki badania w 21 dniu cyklu: - Trzon macicy przodozgięty o wym. 48 mm x 34 mm; - Endometrium 7 mm; - Jajnik prawy : 20x15 mm z drobnymi pęcherzykami; - Jajnik lewy : 23x15 mm ze strukturą ciałka żółtego 9 mm; - Endometrium jednorodne; Zrobiono mi również HSG, z którego to badania jestem bardzo niezadowolona, gdyż sposób (fachowość) jego przeprowadzenia budzi moje wątpliwości - byłam 3-krotnie cewnikowana, gdyż lekarz nie mógł trafić, cewnik wypadał, pękł balonik uszczelniający, po czym kolejny balonik został wepchnięty zbyt głęboko do jamy macicy tym samym robiąc zdjęcie częściowo nieczytelnym, a kontrast nie został podany...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=38619


Temat: przesunięta macica
Witam Chciałabym prosić o interpretację wyników badania usg tv, które pokazało macice całkowicie przesuniętą na prawą stronę, położoną na prawej ścianie meidnicy małej. Trzon o grubości 24 mm, szerokości 31 mm. Szyjka grubości 21 mm, kanał linijny. Jama o ciągłym, obrysie, kształtu prawidłowego. Endometrium jednorodne, normoechogeniczne o grubości 5 mm. Jajnik lewy 27x16 mm o budowie wielopęcherzykowej. Jajnik prawy 17x11 mm bezpęcherzykowy. Czy tak przesunięta macica może być powodem kłopotów z zajściem w ciąże? Czy przy takiej wadzie, schorzeniu (nie wiem jak to nazwać) mogę mieć problemy z donoszeniem ciąży? Czy to że prawy jajnik jest mniejszy i bezpęcherzykowy jest wadą? Lekarz mi powiedział, że sytuacja nie jest...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=63300


Temat: wyniki badania ultrasonograficznego
oto wynik badania: Trzon macicy tylozgieciu o wym. 49mm czoł.* 34mm AP *35mm dl. trzonu, 64 mm dl.macicy o jednorodnym echogramie i regularnych obrysach. Endometrium jednorodne gr.7mm z linijmym echem centralnym .Jajnik prawy o wymiarze 37*18*15mm z licznymi pęcherzykami podtorebkowo do 5mm jajnik lewy o wym.33*18*16mm z licznymi pęcherzykami podtorebkowo do 4mm , lokalizacja janików typowa .zatoka douglosa wolna..... a moje pytanie brzmi co to oznaczna, czy moge mieć w przyszłosci dzieci??? a drugie pytanie co oznacza ""Jajnik prawy o wymiarze 37*18*15mm z licznymi pęcherzykami...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=34026


Temat: Prośba o interpretację wyników
...90,3 mlU/L (40-530) - Progesteron 10,2 ng/ml (0,95-21) 24 dc: - P-ciała p/peroksydazie tarczycowej 108,2 IU/ml (<34) - P-ciała p/tyreoglobulinie 512 (<115) - P/ciała p/Toxoplazmoza gondii IgM ujemny - P/ciała p/ Toxoplazmoza gondii IgG <0,13 IU/ml (<1) -P/ciała p/wirusowi różyczki IgM ujemny -P/ciała p/wirusowi różyczki IgG 107,8 IU/ml (<10) Ponadto miałam monitoring owulacji 3 cyklów - 1 cykl - w 12 dc jajeczko 19 mm, endometrium jednorodne 6,1mm - 2 cykl nie stwierdzono owulacji,
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=68836


Temat: wynik badania usg
bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow usg. oststni okres mialam 30 lipca, po tygodniowym opoznieniu (kolejny okres powinnam byla dostac 27 sierpnie) poszlam do lekarza (4 wrzesnia) na badania bo myslalm ze moze jestm w ciazy. zrobil mi usg i oto jesgo opis: USG n. miednicy mniejszej: Macica w przodozgieciu niepowiekszona, endometrium jednorodne o grubosci 9 mm. Przydatki prawe uwidocznione bez zmian. W obrebie jajnika lewego widoczny niepekniety zluteinizoawany pecherzyk Graff o srednicy 5,5 cm. Wnioski LUF Syndrom. Bardzo prosze prosze o pomoc w przelozeniu tych wynikow badan na jakies przystepne i zrozumiale dla mnie wiadomosci. Co mi tak wlasciwie jest, co powinnam teraz zrobic jakie sa rokowania itd.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=49810


Temat: pózny wiek - szansa na ciaze
...augmentin, jesli posiew dalej zły to kolejny miesiąc leczenia, żeby zdążyć po jednej z miesiączek na hsg. Jesli bakterie gdzies tam krążą we mnie i znowu sie namnożą to przed in vitro kolejne wybijanie:, być może znowu dwa miesiące. Szkoda czasu? Panie doktorze, jeszcze pozwolę sobie wklepać wyniki: TSH 2,29 FSH 7 w 2008 roku, a w styczniu 2009 o dziwo 5 , teraz znowu 7 prolaktyna 28, poprzedni wynik 27, a w styczniu 2009 16. testosteron 0,31 PTT 30 Endometrium jednorodne, szer. 6mm, jajniki prawidlowe mąż ma bardzo odbre parametry nasienia z poważaniem, Kunegunda
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=66716